Eerste divisionist PKC’83 en vrouwen Exstudiantes winnaars NNRD OFK 2024

Na zes intensieve voorrondes gespeeld te hebben was het zaterdag 13 januari 2024 dan eindelijk tijd voor de grote finaledag van het NNRD OFK 2024. Wie mocht zich kronen tot de grootste ploeg van Friesland? Op die vraag volgde het antwoord rond een uurtje of zes. Bij de mannen maakte tweeëndertig teams nog kans op deze grote prijs en bij de dames waren dit er nog zestien. Dat er veel op het spel stond bleek wel want de tribunes van de Trije waren de gehele dag afgeladen vol.

Heren

Bij de mannen werd de poulefase afgesloten om 14:00 en dus konden we de balans gaan opmaken. De ploegen die je zou verwachten in de volgende ronde waren ook wel door al viel er met Burgum JO19 toch enigszins wel een verassing te noteren. Maar ook de ploeg van FC Harlingen ging knap door ten koste van Balk. En zodoende konden we ons gaan klaar maken voor de achtste finales.

Achtste finale

In deze achtste finale stonden er enkele mooie affiches op de planning. Zo ging titelverdediger ZVF in de laatste minuut ten onder tegen zvv Urk en daardoor waren zij verassend uitgeschakeld. De mannen van PKC’83 zaal hadden het erg lastig met de onder negentien ploeg van Burgum. Na een gelijke eindstand moesten er penalty’s aan te pas komen om te beslissen wie er door zou gaan. Na vijftien penalty’s was het uiteindelijk klaar en stapte PKC als winnaar van het veld. De grootste uitslag kwam deze speelronde op naam van SC Franeker dat met 2-6 won van zvv Haskerland. De overige ploegen die zich wisten te plaatsen voor de kwartfinale waren: Dr. Vijfje 1, vv Workum zaal 1, Futsal Dragten, Puihoop United en Futsal Hoogeveen dat won na strafschoppen.

Kwartfinale

Hoe verder je komt hoe meer de sterkere teams over blijven. En dat was ook wel te zien want in deze speelronde stonden er alleen maar mooie krakers op het programma. Zo wist SC Franeker knap te winnen met 2-1 van Futsal Hoogeveen en daarmee maken zij nog steeds kans op de titel. Datzelfde gold ook voor zvv Urk dat met 0-3 won van vv Workum zaal 1. Het duel tussen Dr. Vijfje en PKC’83 eindigde in strafschoppen en deze werd uiteindelijk beter genomen door PKC’83 en daardoor plaatste zij zich ook voor de halve finales. In de andere kwartfinale wonnen de mannen van Futsal Dragten met 2-1 van puinhoop united en daardoor plaatste zij zich als laatste ploeg voor de halve finale.

Halve finale

PKC’83 – Futsal Dragten

Een duel tussen twee voetballende ploegen en dat kon je ook wel terugzien in de wedstrijd. PKC begon met hoge druk en dat leverde binnen twee minuten spelen de openingstreffer op 1-0. Het bleef hierna een open wedstrijd waarin het beide kanten op kon vallen. Mogelijkheden op meer kwamen er wel maar gescoord werd er maar niet. Hierdoor bleef de spanning wel aanwezig en kon het nog alle kanten op gaan. Futsal Dragten ging steeds meer risico nemen maar dat mocht niet baten want vlak voor het einde werd de eindstand bepaald op 0-2.

Urk – SC Franeker

De andere halve finale ging tussen Urk en thuisploeg SC Franeker. Het duel werd een spannend duel want beide ploegen begonnen fel aan de wedstrijd. De eerste kans was er voor Urk maar deze ging voor langs. Franeker kwam hierna beter in de wedstrijd en dat leidde al snel tot een aantal goede kansen. Doelpunten vielen er uiteindelijk niet ook al had Urk tweemaal een mannetje minder en daardoor eindigde deze wedstrijd in 0-0. Het duel moest dus beslist worden middels strafschoppen. Franeker miste de vierde strafschop waarna het gedaan leek te wezen. Maar niets was minder waar want Urk miste hun laatste strafschop ook en daardoor gingen we nog even door. Uiteindelijk miste Urk hun zevende strafschop en dus was het na veertien genomen strafschoppen gedaan en ging Franeker door naar de finale.

Finale

De finale ging dus tussen PKC’83 en thuisploeg SC Franeker. Al snel werd duidelijk dat PKC de betere ploeg was. Middels hoog baltempo en wisselingen in het veld werd Franeker naar achter gedrukt. Het duurde dan ook maar drie minuten voordat de score werd geopend. Een actie vanaf rechts werd naar links gespeeld waarna er een steekpass kwam op de spits, deze nam de bal goed aan en wist de bal hard binnen te werken 1-0. Dit was het startsein voor meer want gelijk hierna was er een twee tegen één situatie die goed uitgespeeld werd. De bal werd naar de rechterkant gespeeld waarna de bal hard in de rechterhoek werd geschoten 2-0. Maar hiermee was het nog niet gedaan want iets meer dan een minuut later was het wederom raak. Een versnelling over de rechterzijde van het veld werd kiezelhard in de linker kruising geschoten en daardoor was het 3-0. Hiermee was de wedstrijd wel beslist maar qua score was het nog lang niet gedaan. Wel voor de eerste helft en dus werd de ruststand bepaald op 3-0. De tweede helft was een minuut onderweg of de thuisploeg kreeg weer een levensgrote kans om te score maar ditmaal ging de bal van dichtbij niet binnen. Maar ondanks de misser was het hiermee niet gedaan want een minuut later was het wel raak. De snelle behendige aanvaller ging langs twee man waarna hij één op één met de doelman rustig bleef en de bal wist binnen te werken 4-0. Maar dan komt de mooiste goal van de avond. Franeker kwam er goed uit en leek te kunnen schieten op doel maar de bal werd goed onderschept waarna de doelman de bal snel over nam. De doelman transporteerde de bal naar de linkerzijde van het veld om vervolgens zelf door te sprinten over rechts, zijn medespeler zag dat en speelde de doelman aan die de bal weer doorspeelde naar de linkerhoek om de bal zelf weer terug te krijgen bij de tweede paal om de bal simpel te kunnen binnen werken 5-0. Maar hiermee was het nog niet gedaan want drie minuten voor tijd werd de bal in de linkerhoek gehouden waarna de bal richting de kopcirkel werd gespeeld om deze vervolgens te verlengen naar een medespeler die hard wist raak te schieten 6-0. Het slotakkoord kwam er uiteindelijk twee minuten voor tijd. Een speler van de thuisploeg zette een actie in over de linkerzijde van het veld waarna deze naar binnen trok om de bal vervolgens in de linkerhoek te schieten en daarmee bepaalde hij de eindstand op 7-0. Hierdoor was PKC’83 de verdiende winnaar van het NNRD OFK 2024.

Dames

De dames sloten de poulefase af iets na half drie. En dus konden we daar ook gaan kijken welke acht teams zich plaatste voor de kwartfinale. En dan was daar toch gelijk wel een verassing te noteren. Eredivisieploeg zv Libertas VR1 eindige op een derde plaats in de poule en daardoor was deze ploeg gelijk al uitgeschakeld. Ten koste van Liibertas wist vv Sint Annaparochie VR1 zich als eerste te plaatsen in de poule en dat was een knappe prestatie.

Kwartfinale

In de kwartfinale stond er gelijk een onderling treffen op het programma en wel de wedstrijd tussen SC Stiens VR1 en SC Stiens VR2. Na een spannende wedstrijd stond er een 2-1 eindstand op het scorebord voor de VR1. De dames van exstudiantes wonnen na een spannende wedstrijd met 1-0 van Drs. Vijfje 1 en daarmee wisten ook zij zich te plaatsen voor de halve finale. Ook het tweede team van zv Libertas werd vroegtijdig uitgeschakeld want na een zenuwslopende penaltyserie trokken de talenten van Heerenveen aan het langste einde. En dan is daar nog de knappe prestatie van Sint Annaparochie VR1 want zij versloegen zvv Avanti na strafschoppen en daardoor zien we hen terug in de halve finales.

In de halve finale van de vrouwen stonden Sc Stiens en Sint Annaparochie tegenover elkaar. Het andere duel ging tussen de dames van de beloften van Heerenveen en exstudiantes. Beide wedstrijden waren leuke wedstrijden om te zien en dus kon het publiek genieten van al het moois wat hen te wachten stond.

SC Stiens – vv Sint Annaparochie 1-0

Beide ploegen lieten zien dat het goede voetballers in huis heeft. Vanaf de eerste minuut golfde het spel over en weer en hierdoor werd het een open wedstrijd. De eerste mogelijkheden waren er wel voor de thuisploeg en de eerste treffer voor hen was al gauw een feit. Maar ondanks dat kreeg Sint Annaparochie ook goede kansen om te scoren maar de bal wou er maar niet in. Hierdoor bleef het wel spannend tot aan het einde van de wedstrijd maar gescoord werd er niet meer en dus ging Stiens door naar de finale.

Heerenveen beloften – Exstudiantes 1-2

Een duel tussen twee ploegen die veel voetbal in hun teams hebben. Hierdoor kon je vaststellen dat beide ploegen finalewaardig waren maar uiteindelijk kan er maar één door. Vanaf minuut één was het een levendig duel in een hoog tempo. Beide ploegen kregen hierdoor ook gelijk goede mogelijkheden om te scoren en dat gebeurde dan ook. Beide ploegen maakte uiteindelijk ook doelpunten maar de gasten maakte één meer en daardoor zagen we hen terug in de finale.

Finale

En zo kende we een leuke finale tussen SC Stiens en Exstudiantes. Beide ploegen waren gebrand op de titel en dus werd er gestart met een goed plan van aanpak. De wedstrijd was ongeveer anderhalve minuut onderweg als er een geweldige steekpass van achter komt richting de aanvaller, deze draait goed om en kan de bal in één beweging binnen werken in de rechterhoek 0-1. Waar de gasten hoog druk zette daar wachtte de thuisploeg geduldig af tot het eruit kon komen. Dit gebeurde ook na vier minuten spelen. Na een goede onderschepping werd de bal naar links gespeeld, de speelster van Stiens kon uithalen maar het schot werd geblokt maar door die blokkade kwam de bal via het Stienser lichaam toch in het doel terecht en daardoor werd het 1-1. De gasten speelde in een hoog tempo en ook in balbezit bleef het snel rond spelen. Maar dan is daar wederom een snelle uitbraak van de thuisploeg, de bal werd vanaf rechts wederom naar links gespeeld waarna de bal langs de doelman werd geschoten 2-1. De voorsprong was er en dat kwam de wedstrijd alleen maar ten goede. Beide ploegen bleven mogelijkheden houden op meer maar gescoord werd er niet meer in de eerste helft. In de tweede helft veranderde er vrij weinig aan het spelbeeld. Het enige verschil was dat de kansen minder waren dan in de eerste helft en Stiens stond goed waardoor het simpel stand hield. Maar dan met nog ruim twee minuten te spelen is daar een intrap aan de rechterzijde van het veld, de bal werd terug gekaatst waarna de speelster naar binnen trekt en de bal met links in de rechterhoek wist te schieten 2-2. En dus leek het erop dat we strafscchoppen gingen nemen. Leek inderdaad want in de laatste minuut kwam de winnende treffer en dan toch nog. De spits van de gasten werd ingespeeld en deze draaide goed weg waarna haar schot nog gekeerd kon worden door de doelvrouw maar de rebound kwam voor de voeten van een andere speelster waarna deze de rebound wist binnen te werken 2-3. Dit bleek de laatste treffer te wezen en daardoor wisten de vrouwen van exstudiantes zich te kronen tot NNRD OFK kampioen 2024.