Koploper eredivisie Libertas pakt goud waarna ZVF de thuishaven in brand zet

Na een afwezigheid van drie hele jaren vond dit jaar dan eindelijk het NNRD OFK 2023 weer plaats. Na zes spannende speeldagen gehad te hebben plaatste de beste nummers één en twee + de twee beste nummers drie van elke categorie zich voor de finaledag op zaterdag 14 januari 2023.  Waar er bij de mannen nog 32 teams kans maakte op de titel daar waren dat er bij de dames nog 16. Het in grote getale aanwezige publiek kon dus genieten van een dagvullend programma met veel spanning en strijd. Uiteindelijk kon de organisatie terug kijken een geslaagde finaledag!

De heren

De poulefase eindigde om 14:00 en dus kon de balans opgemaakt worden.  Over het algemeen gingen de teams door die verwacht werden maar toch waren er een paar verassingen te noteren. Zo gingen SC Berlikum veld en vv Broekster Boys veld 1 knap door en werden v.c Trynwalden zaal, z.v.v. Haskerland, SC Emmelord zaal verassend uitgeschakeld.  En dus konden we ons gaan opmaken voor een interessante achtste finale.

Achtste finale

In deze achtste finale stonden er enkele mooie wedstrijden op het programma. Zo troffen SC Franeker en ZVF ( zaalvoetbal vereniging Franeker ) elkaar, was er een onderonsje tussen Leekster eagles en v.c. Trynwalden zaal en was het FVC – Puinhoop United. Maar naast deze drie potjes stonden er nog vijf andere potjes op het programma. Uiteindelijk wisten de volgende teams zich te plaatsen voor de achtste finales. Bij Franeker – ZVF werd het een ware kraker waarin beide ploegen goed stonden en weinig kansen weg gaven. Uiteindelijk werd er niet gescoord en dus moesten penalty’s de doorslag geven. ZVF nam deze beter en ging daardoor door. Ook bij Noordbergum – Berlikum moesten er penalty’s genomen worden en deze werden beter genomen door SC Berlikum en daardoor gaan zij door naar de kwartfinales. De overige ploegen die door gingen waren: SC Stiens 2-0 , PKC 4-0,  FVC na strafschoppen, Urk,  Broekster Boys en Leekster Eagles.

Kwartfinales

In de kwartfinales stonden de volgende affiches op het programma: ZVF – PKC,  Stiens – Berlikum,   Leekster Eagles – Broekster Boys,  Urk – FVC.  Je kon dus spreken van mooie potjes en met de halve finale in zicht waren alle teams gebrand op een goed resultaat. De wedstrijd tussen ZVF en PKC was intensief en de thuisploeg stond veel onder druk. Maar ondanks de druk wist de thuisploeg stand te houden en uiteindelijk zelfs eenmaal te scoren en daardoor eindigde dit duel in een 1-0 eindstand. Stiens was duidelijk een maat te groot voor het verassend door gekomen Berlikum en middels een 4-0 eindstand wist Stiens zich te plaatsen voor de halve finale. Bij het duel Urk – FVC stond het tot aan de laatste minuut 0-1 maar uiteindelijk wisten de mannen van Urk nog gelijk te maken en dus moesten er strafschoppen genomen worden. Uiteindelijk kwam FVC daar na 16 genomen strafschoppen als winnaar uit en dus waren zij de derde halve finalist. En dan het duel tussen de grote favoriet Leekster Eagles en Broekster Boys. Het duel ging aardig gelijk op en dus was het een spannende pot om te zien. Na vijftien minuten spelen stond er dan ook een uitslag van 1-1 op het scorebord en dus moesten er ook hier strafschoppen genomen worden. De spelers schoten daarin met scherp en uiteindelijk duurde het tot de 28ste strafschop dat er definitief gemist werd door Leekster eagles en daardoor waren zij verassend uitgeschakeld.

Halve finale

In de eerste wedstrijd van de halve finale troffen we het sterk spelend SC Stiens tegen FVC. Beide ploegen lieten zien dat ze graag naar de finale toe wilde want het tempo lag hoog en het spel ging over en weer. Mogelijkheden kwamen er voor beide wel al waren de grootste er voor de ploeg uit Leeuwarden. Uiteindelijk wisten zij ook na 6 minuten spelen de ban te breken. Na een goede aanval werd de bal strak binnen gewerkt en daarmee werd het 0-1. Stiens moest dus gaan komen en dus werd er steeds meer risico genomen door de thuisploeg. Beide ploegen kregen nog enkele mogelijkheden om te scoren maar dit gebeurde uiteindelijk niet en dus wist FVC met 0-1 te winnen en zich te plaatsen voor de finale.

In de tweede halve finale ging het tussen de sterke teams van ZVF en Broekster boys. De gasten begonnen voortvarend en dat leidde na twintig seconden spelen al tot een grote kans maar deze kon nog gekeerd worden door keeper Jesse. Dit was het startsein voor ZVF om aan te zetten en dat leidde na twee minuten en vijftien seconden spelen tot de openingstreffer middels een strak schot in de hoek 1-0. Broekster boys bleef sterk spelen en wist enkele grote kansen te creëren maar de lat of de keeper van ZVF stonden doelpunten in de weg. En dan met nog twee minuten en negenendertig seconden op de klok is het Sander Hoekstra die langs de zijlijn zijn mannetje passeerde om dat vervolgens op de achterlijn nogmaals te doen om de bal vervolgens strak in de korte hoek binnen te werken 2-0. Hiermee leek het duel wel gespeeld te wezen maar niets was minder waar want in de laatste minuut wisten de gasten nog te scoren en daardoor werd het nog 2-1. De laatste minuut duurde lang maar de ploeg uit Franeker overleefde deze wel en dus gingen zij ook door naar de finale.

Finale

De finale bij de mannen ging dit jaar dus tussen ZVF en FVC. En dus zou er ook een nieuwe winnaar komen van het NNRD OFK toernooi. Na het voorstelrondje kon de wedstrijd dan eindelijk gaan beginnen.  Beide ploegen waren gebrand en dat leidde er toe dat de gasten gelijk de aanval zochten en de thuisploeg gegroepeerd opgesteld stond. Toch was het na twee minuten en vijftien seconden spelen wel raak. De thuisploeg zette hoog druk maar door iets te laat in het duel te komen kon de bal diep gespeeld worden op de aanvaller die eerder bij de bal was waarna hij de bal vanaf links in de rechterhoek wist te schieten 0-1. De blijdschap was groot bij de Leeuwarders maar de mannen van ZVF lieten zich niet gek maken en bleven geconcentreerd spelen. Na zes minuten was daar de eerste kans voor de thuisploeg maar deze ging naast. De wedstrijd was wel los en dus genoten de supporters van een waar spektakel. En dan krijgt FVC na zeven minuten spelen weer een goede kans maar deze eindigde op de benen van Jesse en daardoor hield hij zijn team in de race. Dit bleek een gouden redding te wezen want in de tegenstoot kwam de bal terecht bij Mart Kuperus en deze wist de bal uiteindelijk binnen te werken 1-1. Met deze stand werd er ook gerust en dus kon het in de tweede helft alle kanten op gaan. De tweede helft was één minuut en twintig seconden onderweg als de gasten wederom een goede kans kregen maar wederom ging de bal er via de benen van Jesse niet in. Het spel bleef hierna in een hoog tempo over en weer gaan en ook Marco de groot kreeg na 6 minuten spelen een grote kans maar ook deze ging niet binnen. Maar dan met nog drie minuten op de klok is het wederom Marco de Groot die aan de bal komt aan de linkerzijde van het veld, na goed dreigen ging hij langs zijn man om de bal vervolgens hard tegendraads in te schieten waarna de bal via de rechterpaal binnen viel 2-1. Nu moest FVC alles of niets gaan spelen en dat deed het dan ook maar tot doelpunten kwam het niet meer en daardoor eindigde deze wedstrijd in een 2-1 overwinning voor het thuisteam ZVF.

De dames

Iets na 14:30 waren de poulefases ook ten einde bij de dames en dus kon er gekeken worden welke acht teams zich hadden geplaatst voor de kwartfinale. De meeste favorieten waren door maar toch waren er met Hardegarijp en Leeuwarder Zwaluwen toch twee verassingen te noteren. Maar het meest opmerkelijke feit was toch wel dat de ploegen van BMJ en de Herauten precies dezelfde punten, doelsaldo en onderling resultaat hadden en dus moesten zij middels penalty’s beslissen wie er eerste en tweede in de poule zou eindigen. Uiteindelijk nam de Herauten de penalty’s beter en dus gingen zij als poulewinnaar door naar de kwartfinale en eindigde BMJ als tweede in de poulefase. En dus konden we ons gaan klaar maken voor enkele spannende kwartfinales.

In de kwartfinales bij de dames hadden we de volgende wedstrijden op het programma staan: Liberitas 1 – BMJ , Herauten – Leeuwarden Zwaluwen 0-2,  Libertas 2 – Drs vijfje   Sint Annaparochie – Harkemase Boys.   Libertas 1 speelde met veel tempo en dat leidde uiteindelijk tot een simpele 3-0 overwinning en daardoor wisten zij zich als eerste te plaatsen voor de halve finale bij de dames. Leeuwarder Zwaluwen bewees wederom een goede ploeg te hebben want door goed te staan en snel spel op de mat te leggen wisten zij hun duel met 0-2 te winnen van de Herauten.  Bij de andere twee duels eindigde het in een gelijkspel en dus moest er beide keren penalty’s genomen worden. Libertas en Sint Annaparochie namen deze het beste en dus wisten ook zij zich te plaatsen voor de halve finales.

Het eerste duel in de halve finale was Libertas 1 – Libertas 2. Een waar schouwspel tussen twee goede kwalitatieve ploegen. Het spel ging over en weer maar beide ploegen stonden zo goed dat het lastig was om er doorheen te komen. Maar na iets meer dan vier minuten spelen is het wel raak. Een snelle combinatie werd goed binnen gewerkt door de speelster van de gasten en daardoor stond het verassend 0-1. In de minuten hierna voerde de thuisploeg het tempo meer op en dat leidde er toe dat het uiteindelijk ook wist te scoren. De bal ging naar de rechterkant van het veld waarna de bal strak in de open hoek werd geschoten 1-1. Beide ploegen wilde meer maar dat gebeurde niet en dus moest dit duel beslist worden door strafschoppen. Libertas 1 miste de eerste twee en dus leken ze verassend uitgeschakeld te worden. Maar vervolgens miste team twee de derde en vierde strafschop en hierdoor bleef het spannend. Uiteindelijk was team 1 het meest gelukkig en dus plaatste zij zich voor de finale.

Het tweede duel in de halve finale ging tussen Leeuwarden Zwaluwen en Sint Annaparochie. Het tempo lag in dit duel niet hoog en dus was het wachten op versnelde aanvallen. Deze kwam er uiteindelijk ook na vijf minuten en twintig seconden toen een goede aanval hard werd binnen geschoten en daardoor werd het 1-0. Ondanks deze achterstand lieten de gasten de bal voornamelijk aan de thuisploeg en loerde zij op een snelle uitbraak. Namaten de tijd vorderde nam Sint Annaparochie het heft meer in handen maar tot doelpunten leidde dit niet en dus was de eindstand 1-0.

Finale

De finale ging dus uiteindelijk tussen de huidige koploper in de eredivisie  Libertas 1 vs. het verassend sterk spelend Leeuwarder Zwaluwen VR1. Op voorhand zou je de winnaar dus kunnen aan wijzen maar er zijn dit toernooi raardere dingen gebeurd en dus was alles mogelijk.  De thuisploeg startte fel en binnen de halve minuut leidde dit al tot een goede kans maar deze eindigde op de benen van de keepster. Uiteindelijk kwam de eerste grote kans voor Zwaluwen kort na deze grote kans. Ilse Groen kwam er goed langs maar uiteindelijk kon de bal nog voor de lijn mee genomen worden door de verdedigster van de thuisploeg en dus was de kans verkeken. De eredivisionist had voornamelijk de bal en de Leeuwarders wachtte rustig op een snelle uitbraak. Maar uiteindelijk kwam daar toch een doelpunt voor Libertas. Een aanval over links ging naar het midden van het veld waarna de speelster de bal keurig in de linkerhoek wist te leggen 1-0. Hierna volgde nog wel enkele goede kansen maar gescoord werd er niet meer en dus eindigde deze eerste helft in een voorsprong voor de thuisploeg. In het tweede bedrijf veranderde er weinig aan het spelbeeld. De thuisploeg had de bal en zocht de aanval en de gasten stonden verdedigend goed en wachtte op de omschakeling. Toch bleven grote kansen uit en bleef de spanning in de wedstrijd aanwezig. Ook toen Zwaluwen een twee minuten straf kreeg wist het niet te profiteren en dus bleef het spannend.  Maar uiteindelijk zou er niet meer gescoord worden en dus won Libertas met 1-0 van een sterk strijdend Leeuwarder Zwaluwen en daarmee wisten zij de titel te bemachtigen.