Foarut winnaar van de tweede editie NNRD OFK 45plus 2019

20190202 DSC 9398

Afgelopen zaterdag 02-02-2019 vond de tweede editie van het NNRD OFK 45+ plaats. Op deze dag was het deelnemersveld aardig groot en dus beloofde het weer een mooie avond te worden. Er werd gestreden in vier poules en daarvan gingen de nummers één en twee door naar de kwartfinales.

Poulefase

In de poulefase werden er leuke en spannende wedstrijden gespeeld en dat zorgde ervoor dat de meeste beslissingen pas vielen in de laatste speelronde. Uiteindelijk gingen de volgende ploegen door naar de kwartfinale:
Leeuwarden Zwaluwen,  Ropta Boys, Bergum, Mulier, Minnertsga, Foarut, Hardegarijp ,Friese Boys

De Kwartfinale

Leeuwarder Zwaluwen – Foarut
Een duel tussen het team wat nog ongeslagen was en de nummer twee van poule C. Op  voorhand beloofde het een leuk duel te worden en dat bleek ook uit te komen. In de openingsfase hadden de gasten vooral de bal en de kansen maar deze gingen er niet in. De thuisploeg kreeg niet heel veel mogelijkheden maar in de zesde minuut was het wel dodelijk effectief door de 1-0 binnen te schieten. Hierna bleef Foarut de sterke ploeg en wachtte Leeuwarder Zwaluwen geduldig op de kansen. Toch stond het drie minuten na de 1-0 alweer 1-1. Waar de eerste grote kans nog naast ging daar ging het volgende schot er wel in. Maar lang bleef deze stand niet op  het scorebord staan want kort voor tijd was het raak voor de gasten. Een aanval vanuit de rechtsachter werd geopend naar de linksvoor waarna deze de bal voortrekt en bij de tweede paal word binnen geschoten 1-2. Na dit doelpunt probeerde de gasten het wel maar gescoord werd er niet meer en dus ging Foarut door naar de halve finale.

Ropta Boys – Minnertsga
Een duel tussen twee teams die elkaar weinig zouden ontlopen volgens de ranglijsten uit de poulefase. En zo bleek ook want in de eerste fase mocht de thuisploeg de bal hebben en wachtte de gasten in compacte vorm af. Maar ondanks deze compactheid probeerde het toe te slaan in de omschakeling en dit lukte aardig goed. Uiteindelijk stond er na de reguliere speeltijd een gelijke stand op het scorebord en dus moesten er penalty’s genomen worden om te kijken wie er door zou gaan. Waar beide teams de eerste drie penalty’s feilloos wisten binnen te schieten daar miste het beide de vierde penalty. Vervolgens scoorde Minnertsga waarna Ropta Boys hun strafschop miste en dus plaatste Minnertsga zich voor de halve finale.

Bergum – Friese Boys
Een duel tussen twee ploegen waar het puntenverschil in de poulefase minimaal was. Vanaf het begin bleek dit ook zo te wezen. Het spel golfde over en weer en beide ploegen kregen zo ook hun mogelijkheden. Toch waren de Bergummers iets de bovenliggende partij, maar de boys stonden goed compact. De 1-0 was er dan ook snel maar niet veel later was het ook alweer gelijk. Lang leek het uit te draaien op strafschoppen maar met nog een dikke twintig seconden te spelen was het een goede aanval van de thuisploeg die vervolgens goed werd binnen gewerkt. En zo werd er met een minimaal verschil gewonnen door de thuisploeg.

Mulier – Hardegarijp
In de laatste kwartfinale trok Mulier aan het langste eind en hiermee plaatste ook zij zich voor de halve finales.

Halve finale

Foarut – Minnertsga
Waar men in de poulefase nog gelijk speelde tegen elkaar daar ging dat nu iets anders. Foarut was in de eerste minuten de betere partij en dat leverde ook al gauw de eerste kans en het eerste doelpunt op. Eerst was er een actie over rechts waarna men een combinatie aan ging door het midden van het speelveld, de bal kwam terug bij de opzetter en deze wist goed binnen te schieten. Hierna mochten de wit blauw hemden de bal hebben waarna de thuisploeg zich focuste op de omschakeling. Dit leidde uiteindelijk ook tot de meeste en grootste kansen maar de scherpte in de afronding was niet aanwezig en hierdoor bleef de spanning aanwezig. Minnertsga kreeg wel mogelijkheden maar ook die wisten niet te scoren. In de laatste minuut werd het duel beslist nadat een aanval over verschillende schijven werd binnen getikt 2-0.

Bergum – Mulier
Dit was een duel waarin de thuisploeg het meeste balbezit had en waarin de gasten goed compact stonden waardoor het lastig was om tot hele grote kansen te komen. Waar er eerst nog een bal van de lijn werd gehaald daar was het een minuut later wel raak. Een fout in de opbouw van Mulier zette de spits één op één met de keeper en deze schoot de bal in de verre hoek 1-0. Na zeven minuten spelen waren daar de eerste twee mogelijkheden voor de gasten maar deze werden geblokt en gingen er niet in. In de tiende minuut leek het duel beslist te zijn toen een aanval over rechts voorgezet werd en simpel binnen getikt werd 2-0. Maar niets bleek minder waar want vanaf de aftrap kwam er een aanval over links en deze werd hard binnen geschoten 2-1. Uiteindelijk kregen beide teams nog een goede kans om te scoren maar dit gebeurde niet en dus werd het een minimale overwinning voor de thuisploeg.

Finale

Foarut – Bergum
De finale ging dus tussen de titelverdediger en de ploeg die dit toernooi goed presteerde en dus beloofde het een leuke pot te worden. Dit gebeurde ook want binnen een minuut was daar de eerste kans van Foarut maar het schot werd op de keeper geschoten en dus strandde het in mineur. Ook Bergum zette goede aanvallen op maar steeds op het laatste moment was de eindpass niet zuiver waardoor de kans verloren ging. De gasten stonden goed en hierdoor kwam de thuisploeg er maar lastig doorheen. In de zesde minuut kon zo de score geopend worden. Eerst waren het de rood hemden die net langs de verkeerde kant van de paal schoten waarna in de tegenaanval de zwarthemden net naast schoten. Toch voetbalde de Bergummers in deze fase van de wedstrijd gemakkelijker en dat leverde ook enkele mogelijkheden op maar gescoord werd er niet. En dan is daar de twaalfde minuut als het 0-1 lijkt te worden. De spits van de gasten krijgt een grote kans maar deze gaat op de keeper.  In de tegenaanval word de bal snel gegooid naar de linkerkant waar Lykle staat en deze geeft de bal goed voor op zijn spits, deze schiet eerst op de keeper maar in tweede instantie schiet hij de bal er alsnog in. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en zodoende eindigde dit duel in een 1-0 overwinning voor de titelverdediger.

Met dit resultaat werd een mooi toernooi afgesloten. In de kantine vloeide het bier rijkelijk waarna de prijzen werden verdeeld onder desbetreffende ploegen. Volgend jaar weer een nieuwe ronde en dus weer nieuwe kansen met wellicht meer nieuwe teams erbij.