Leekster Eagles en Drachtster Boys winnen verdiend het OFK 2019

DSC 8371DSC 8250

door Remco Jeroen Metselaar

Afgelopen zaterdag 12-01-2019 stond de finaledag van het NNRD OFK op de planning. Er waren nog 32 mannen teams die kans maakten op de titel en 16 vrouwenteams. Dat het mooie dag zou worden dat bleek uiteindelijk wel aan het voetbal dat op de mat werd gelegd in combinatie met het publiek dat in grote getale  aanwezig was.

De heren

De duels in de achtste finales waren niet heel erg spannend. De teams die je zou verwachten in de volgende ronde die gingen ook door. In deze ronde hoefden maar in twee wedstrijden penalty’s de beslissing te brengen maar ook toen gingen de teams door die je zou verwachten.

De spanning in de kwartfinales was een stuk groter en daarin duurde het ook langer voordat er een wedstrijd werd beslist. Uiteindelijk plaatste SC Franeker 1, V.V.I. en Leekster Eagles zich voor de halve finale door hun wedstrijden te winnen met twee doelpunten verschil. Het duel tussen FC Flamingo 1 en de Herauten eindigde in 0-0 en dus moeste hier penalty’s genomen worden. Deze werden beter genomen door de Herauten en dus plaatsten zij zich als nummer vier voor de halve finale.

In de eerste halve finale stond het duel SC Franeker 1 – Leekster Eagles op de planning. In deze wedstrijd was de spanning enorm. Franeker stond goed compact en wilde er in de omschakeling snel uit komen. Dit lukte ook enkele malen goed maar de schoten die men loste gingen net naast of over. Leekster Eagles had voornamelijk de bal maar de schoten die zij losten eindigden niet tussen de palen. Uiteindelijk leek het uit te draaien op strafschoppen maar met nog een minuut te spelen wist de spits van Leekster Eagles een mooi doelpunt te maken en daarmee de 0-1 op het scorebord te brengen. Franeker moest nu alles of niets spelen in de laatste minuut maar hierdoor was het doel leeg en konden de Eagles nog een keer scoren en daarmee de eindstand brengen, 0-2.

De andere halve finale ging tussen V.V.I en de Herauten. In de beginfase was het aftasten hoe het zou lopen. Het baltempo was laag en beide ploegen stonden goed waardoor het lastig was om er door te komen. Beide teams kregen in de eerste tien minuten een goede kans om te scoren maar deze schoten gingen net langs de verkeerde kant van de paal. Hierna mochten de gasten de bal hebben om het spel te maken en dit leidde uiteindelijk ook tot de eerste treffer. Een actie over rechts werd hard voorgezet waarna de bal simpel kon worden binnen geschoten 0-1. Twee minuten later was het opnieuw raak voor de gasten. De spits kwam in balbezit waarna hij de keeper omspeelde en de bal simpel wist binnen te schuiven 0-2. De thuisploeg wilde hierna nog wel en ging ook nog alles of niks spelen, maar het kwam nauwelijks meer tot kansen en hierdoor eindigde het in 0-2.

De finale ging dus tussen Leekster Eagles en De Herauten. De thuisploeg wilde het duel snel beslissen want het zette gelijk de aanval in en dat leidde al snel tot de eerste grote mogelijkheid maar de actie over rechts ging naast. De gasten probeerden vanuit een hecht collectief te spelen waarna het in de omschakeling wilde toeslaan. De eerste kans kwam dan ook snel maar ook deze ging naast.  Maar toch was het eerste doelpunt er na 2.5 minuten spelen. Een aanval over rechts werd naar de spits getransporteerd, die oog in oog met de keeper rustig bleef en de bal in de rechterhoek schoot 1-0. Na dit doelpunt bleef de thuisploeg de bovenliggende partij en dus was het wachten op de volgende goal. Uiteindelijk kwam  deze er niet meer voor de rust en dus was de ruststand 1-0. De tweede helft begon de Herauten fel. Dit leidde in de tweede minuut na rust tot een sublieme goal. De spits werd vanuit achteruit aangespeeld, hield de bal goed vast waarna hij de bal met de hak doorspeelde naar links waar de linker speler goed was doorgelopen en wist binnen te schieten 1-1. De gasten geloofden er weer in en de thuisploeg bleef even slordig spelen. Maar met nog zes minuten te spelen ging de motor van de thuisploeg draaien. Men overspeelde de tegenstander waardoor het nog enkele  goede goals wist te scoren. Uiteindelijk was de eindstand 5-1. Het leek dus het een simpele overwinning voor Leekster Eagles. Niets was echter minder waar, maar doordat er risico genomen moest worden ontstond er ruimte en vielen de goals gemakkelijk. Met deze overwinning was de titel een feit voor Leekster Eagles en dat was ook wel verdiend.

De vrouwen

Bij de vrouwen waren er dus nog zestien teams over. Na de poulefases waren er eigenlijk geen verassingen te melden en zodoende ging men met een sterk deelnemersveld naar de kwartfinale.

In deze kwartfinale maakten de vier eredivisie teams hun faam waar. KTP Nieuw Roden, Drachtster Boys 1 en zvv Avanti wisten hun duels simpel te winnen en zich daarmee te plaatsen voor de halve finales. Bij drs. Vijfje – Drachtster Boys 2 werd het 2-2 en waardoor er penalty’s genomen moesten worden. De vrouwen van Vijfjes namen deze beter en hierdoor gingen ook zij door naar de halve finale.

De halve finales waren een stuk spannender en leuk om te zien. Om te beginnen met drs. Vijfje – Drachtster Boys 1. Een wedstrijd waarin beide teams echt wilden voetballen Dit leverde goede kansen op voor beide teams. Uiteindelijk kwam drs. Vijfje op voorsprong via een goede goal en hiermee werd de spanning verhoogd. Drachtster Boys moest nu wel en ging ook meer druk zetten en dit leverde ook enkele goede kansen op maar in de afwerking was men nog niet scherp genoeg. Maar doordat het ruimte moest weggeven kreeg de thuisploeg ook nog twee goede kansen maar ook deze gingen er niet in. Twee minuten voor tijd werd een goede combinatie van Drachtster Boys binnen gewerkt, waardoor de 1-1 op het scorebord kwam. Hierdoor moesten er penalty’s genomen worden. Keepster Anna Reitsma wist zich te onderscheiden want zij wist de eerste twee penalty’s  van de thuisploeg te stoppen waarna de twee penalty’s van de gasten binnen gingen. Hiermee was Drachtster Boys vr1 door naar de finale.

De ander halve finale ging tussen KTP Nieuw Roden en zvv Avanti VR1. In deze wedstrijd waren beide ploegen gelijkwaardig aan elkaar. Het spel golfde op en neer en dat leidde tot enkele mogelijkheden voor beide teams. Maar ondanks deze kansen had de thuisploeg toch iets meer balbezit en een lichte overhand.  Nieuw Roden kwam de verdiende voorsprong. Een goed lopende aanval over de rechterkant kwam scherp voor het goal langs waarna de bal simpel binnen viel 1-0.  Hierna bleef het spelbeeld het zelfde. KTP Nieuw Roden had het meeste balbezit en de mogelijkheden. zvv Avanti wilde wel maar kwam er maar lastig doorheen. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord en zodoende ging de thuisploeg verdiend door naar de finale.

De finale ging dus tussen twee eredivisie teams en dus beloofde het een leuke en spannende wedstrijd te worden. Het was namelijk  KTP Nieuw Roden vs. Drachtster Boys. De thuisploeg trapte af maar leverde de bal al snel in aan de zijkant van het veld. Hierdoor kregen de gasten een intrap maar deze werd in de voeten geschoten van de spits van de gasten, deze kwam één op één met de keepster maar zag haar gekeerd worden waardoor er een corner kwam. Uit deze corner kwamen er twee goede kansen voor de gasten maar ook deze gingen er niet in. Maar na dit begin offensief van de thuisploeg draaide het spelbeeld in het voordeel voor de gasten. Waar de eerste kans mis ging daar was het iets later wel raak. Nieuw Roden had de bal achterin maar Drachtster Boys zette snel druk waarna Jessie Prijs de onderschepte bal kreeg en de bal rustig in de linkerhoek wist te schieten 0-1. Na dit doelpunt bleven de meiden uit Drachten druk zetten en hierdoor maakten de speelsters uit Nieuw Roden de nodige foutjes waardoor het niet aan de opbouw toe kwam. Het betere spel was dus voor de gasten en ook de kansen waren voor hen maar uiteindelijk werd er niet gescoord en zodoende was de ruststand 0-1. De gasten begonnen fel maar nadat het na 2.5 minuten in de tweede helft geel kreeg moest het even in de achteruit. De thuisploeg ging nu vol in de aanval en leek ook te scoren nadat een actie over rechts bij de tweede paal werd gelegd, maar het schot kon nog net worden gekeerd door de snel bewegende en uitstekende keepster Anna Reitsma. Na de twee minuten straf ging het spelbeeld weer zoals het al eerder ging. De thuisploeg onder druk en de gasten die op zoek waren naar de beslissing. Ondanks enkele kansjes voor de gasten was de grootste kans er toch voor de thuisploeg. Het is drie minuten voor tijd als er een actie over rechts op de keepster eindigt en hiermee bleef de 0-1 gehandhaafd. Met nog 1 minuut en 48 seconden te gaan kreeg Drachtster Boys opnieuw een gele kaart en dus een twee minuten straf. Uiteindelijk wisten de vrouwen van KTP Nieuw Roden hiervan niet te profiteren en dus eindigde dit duel in een 0-1 eindstand.  En hiermee werd Drachtster Boys 1 de verdiende winnaar van het NNRD OFK 2019.

Uiteindelijk was het een mooie en leuke week waarin veel leuke maar ook spannende wedstrijden gespeeld. Wij danken dan ook een ieder voor deze mooie, leuke en vooral spannende voetbal editie en hopen op een mooi vervolg in 2020.